Omakoti Omenapuu

Omakoti Omenapuu tarjoaa asumispalveluja kehitysvammaisille. Omakoti Omenapuun palvelu on tehostettua palveluasumista, tuettua asumista sekä työ- ja päivätoimintaa. Kotimme on avattu Heinäkuussa 2018 Hämeenlinnan Jukolaan lähelle kaikkia palveluita. Kodissamme on neljä ryhmäkotia, jotka on kohdennettu asiakkaan palvelutarpeen, iän ja toimintakyvyn mukaisesti.

Asuminen meillä

Asukkaidemme hyvä elämä, turvallisuuden tunne ja omatoimisuuden vahvistaminen ovat toimintamme lähtökohtia. Asumispalvelu on kokonaisuus, joka luodaan aina kullekin asukkaalle sopivaksi palvelupaketiksi. Omakoti Omenapuussa asuminen sisältää monipuolista toimintaa ja sen myötä mahdollisuuden itsensä toteuttamiseen. Työ- ja päivätoimintaan on mahdollisuus osallistua yksikön pihapiirissä sijaitsevassa työtoimintatilassa. Lisäksi työtoimintaa toteutetaan erilaisina talon töinä yksikön tiloissa tai pihapiirissä tai ohjatusti yksikön ulkopuolella. Omakoti Omenapuun arkeen sisältyy monipuolista ryhmätoimintaa; liikuntaa erityisliikunnanohjaajan vetämissä ryhmissä, ulkoilua turvallisella piha-alueella sekä lähiympäristössä. Omakoti Omenapuun asukkaiden on myös mahdollista osallistua vireään retki- ja virkistystoimintaan.

Kaikissa ryhmäkodeissa asumispalveluun sisältyy avustaminen ja ohjaus liikkumisessa, kaikissa arjen toiminnoissa sekä ateria- pyykki- ja siivouspalvelut.

Toiminta

Tuemme asukkaitamme siten, että heillä on mahdollisuus opiskella, työskennellä tai osallistua päivätoimintaan. Tavoite toiminnassa on se, että asukkaamme kokevat arjen mielekkäänä.

Kodit ja yhteistilat

Omakoti Omenapuu on kodikas 40 -paikkainen tehostettua palveluasumista tarjoava koti. Tilat ovat esteettömät ja yhdessä tasossa. Koti on jaettu neljään eri ryhmäkotiin.

Raike: 8-paikkainen pienryhmäkoti, joka tarjoaa palvelua autismin kirjon sekä autettua asumista tarvitseville asiakkaille.

Valkeakuulas: 10-paikkainen ikääntyneille kehitysvammaisille kohdennettu koti.

Aroma: 11 paikkaa enemmän hoivaa tarvitseville kehitysvammaisille

Huvitus: 11-paikkainen, nuorille kehitysvammaisille kohdennettu koti.

Asunnot ovat tilavia, suuruudeltaan 25 m2 ja kaikissa asunnoissa on oma wc- ja suihkutila. Asunnoissa on tarvittaessa peruskalustus, mutta asiakkailla halutessaan on mahdollisuus kalustaa ja sisustaa huoneensa mieleisekseen. Asunnoissa on kiinteää säilytystilaa henkilökohtaisille tavaroille sekä tilaa kunkin tarvitsemille apuvälineille. Jokaisessa ryhmäkodissa on pienkeittiöllä varustettu oleskelutila, jossa voi ruokailla yhdessä, seurustella ja järjestää yhteistä toimintaa. 

Omakoti Omenapuun tilat on suunniteltu siten, että ryhmäkodit ovat erillisiä koteja ja niihin kaikkiin on oma sisäänkäynti. Lisäksi Omakoti Omenapuussa on tilava ruokailu- ja monitoimitila, joka on kaikkien ryhmäkotien asukkaiden käytössä. Tila mahdollistaa monenlaisen harrastustoiminnan sekä juhlien ym. yhteisöllisyyttä sekä sosiaalista vuorovaikutusta edistävän toiminnan. Tilan yhteydessä on myös valmistuskeittiö. Yksikössä on lisäksi asiakkaiden käytössä sauna pesutiloineen sekä yhteinen pyykkihuone.

Kodin ympäristö

Kotimme sijaitsee hyvien keskeisten kulkuyhteyksien varrella. Jukolan asuinalueella on myös kauppa-, kirjasto- ja apteekkipalvelut sekä seurakunnan ja lähiökeskuksen tarjoamaa toimintaa. Omakoti Omenapuussa on kaksi piha- aluetta, joista toinen on turvallinen aidattu ulkoilupiha ryhmäkoti Raiken asukkaille ja toinen, avoin piha-alue. Kodin pihapiirissä sijaitsee myös erillinen rakennus, joka toimii työ- ja päivätoiminnan tilana. Kodista on hyvät mahdollisuudet ulkoiluun kevyen liikenteen väyliä pitkin luonnonläheiseen Ahveniston ulkoilualueeseen.

Henkilöstö

Kotimme henkilökunta muodostuu innostuneista kehitysvamma- alan osaajista, joilla on sosiaali- ja terveysalan koulutus. Ulkopuolisena osaamisena ostetaan erityisliikunnan harrastepalveluita. Autisminkirjon asiakkaiden hoito- ja huolenpito on painottunut toiminnassamme.

Henkilökunta panostaa laadulliseen, asukkaan yksilölliseen hoivaan ja ohjaukseen. Yksilökohtainen ohjaus vaatii henkilöstöltä monipuolista osaamista ja herkkyyttä huomioida kunkin asukkaan erityiset tarpeet. Henkilöstömme on valmis kohtaamaan haastavimpiakin asiakkaista. Omakoti Omenapuun valmistuskeittiössä työskentelee oma kokki.

Meille asukkaaksi?

Omakoti Omenapuun asukkaaksi voi hakeutua olemalla yhteydessä oman kunnan vammaispalveluihin.


 • Yksikön johtaja
  Jutta Nieminen
  p. 050 561 3198

  jutta.nieminen@mehilainen.fi

 • Yhteystiedot:
  Ryhmäkodit

  Aroma p. 044 970 3928
  Huvitus p. 044 970 3895
  Valkeakuulas p. 044 970 5319
  Raike p. 044 970 3962
 • Osoite:
  Hongistonkuja 10
  13500 Hämeenlinna
 • Yhteydenotto

  Ensisijainen yhteydenottotapa:
  Huomioithan, että yhteydenottolomake ei ole tarkoitettu arkaluontoisten terveys- ja sosiaalitietojen käsittelyyn.